Suomen Kansainvälisen Senioritanssin Liitto ry on ottanut tämän vuoden tanssin viikon teemaksi ’’Senioritanssi – yksinolosta ystävien pariin’’. Tämän teeman pohjalta liitto on nimennyt keskiviikon 26.4. kansalliseksi Senioritanssipäiväksi. Päivän päätapahtuma on Kaakonkulman Karkelot klo 13.00 – 17.00 Lappeenrannan urheilutalolla. Tilaisuuteen on osallistumassa lähes 100 senioritanssijaa Lappeenrannasta ja lähikunnista.

Miksi juuri tämä teema?

Yksinäisyys on monelle kansalaiselle joka päivä läsnä. Yksinäisyys ei ole pelkästään yksinelävien asia, sitä kokevat myös monet parisuhteessa elävät. Miten Senioritanssi pystyy vastaamaan tähän?

’’Ensinnäkin haluamme nostaa esille tämän yksinäisyys -teeman. Mielestämme siitä ei puhuta tarpeeksi ja mikä ikävintä, ei kannusteta kansalaisia tuomaan omaa yksinäisyyttä esille. Varsinkin miehille tästä aiheesta puhuminen on vaikeaa’’, totea Liiton puheenjohtaja Vesa Lappalainen.

’’Senioritanssi on liikuntamuotona matalan kynnyksen liikuntaa, johon voi erittäin hyvin osallistua yksin. Monet tanssit ovat piiri- tai rivitansseja, joihin ei tarvitse paria. Ja parasta tietenkin on se, että siellä on muitakin, joiden kanssa voit ystävystyä ja sopia tapaamisen’’ painottaa Lappalainen. ’’Haluamme osaltamme kannustaa kansalaisia ottamaan itsensä irti yksinäisyydestä ja tulemaan iloisen liikunnan pariin.’’

Liiton kunniapuheenjohtaja Elina Karvinen kertoo, että yksinäisyys heikentää iäkkäiden kokemusta omasta terveydestään ja lisää sairastumisen riskiä. Kolotuksia ja oireita tulee yksinollessa tarkkailtua enemmän kuin yhdessä ollen. Yksinäisyys vaikuttaa myös mielialaan, jolloin ei tule lähdettyä liikkeelle. Vähäisempi liikunta rapauttaa liikuntakykyä ja toisten ihmisten kohtaaminen alkaa pelottaa. Muistikin tuntuu heikkenevän. Tällaisia tarinoita sai kuulla erityisesti koronan aikana, jolloin ikäihmiset eristettiin neljän seinän sisälle.

Itselle mieluisalla ryhmätoiminnalla voidaan murtautua yksinäisyyden kehästä. Senioritanssin mieltä kohottava musiikki, helppojen askelkuvioiden toistaminen ja rento seuratanssimeininki lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta. ’’Tanssi tuulettaa mieltä, ja tanssin lomassa voidaan vaihtaa kokemuksia sekä saada vertaistukea. Yhdessä tanssimalla luodaan luottamusta ja kestäviä ystävyyssuhteita. Tämän olen saanut omin silmin ja korvin kokea’’, iloitsee Elina Karvinen, joka on ollut toiminnassa mukana lähes 30 vuotta.